Overgewicht en diabetes type 2

Deel dit artikel:

Een op de drie mensen in Nederland krijgt te maken maken met diabetes type 2. Met name mensen met overgewicht en obesitas lopen een aanzienlijk risico om deze aandoening te krijgen. Afvallen met een koolhydraatbeperkt dieet blijkt het meest effectief om dit te voorkomen.

Kans op diabetes

Mensen met een voorstadium van diabetes hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, maar weten dit vaak niet. Toch hebben 45-jarigen met het voorstadium van diabetes maar liefst 75% kans om diabetes te krijgen. Bij mensen met een BMI<25 is het risico op de ziekte slechts 20%. (1) De oorzaak hiervan is niet bekend, vermoedelijk spelen erfelijke factoren en ongezonde voeding hierbij een rol. Volgens onderzoekers van het langlopende bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in Rotterdam, heeft uiteindelijk de helft van de diabetespatiënten op middelbare leeftijd in de toekomst een behandeling met insuline nodig. (1)

Focus op koolhydraatbeperking

Voorheen werd vooral op de hoeveelheid en soort vet gehamerd bij diabetes en overgewicht en om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. Nu is er volgens het Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) overtuigend bewijs dat het beperken van koolhydraten bij overgewicht en diabetes gunstig is voor het lichaamsgewicht. Ook is het belangrijk te kiezen voor de beste soort koolhydraten. (2)

De NDF adviseert bij mensen met diabetes en overgewicht een mediterraan voedingspatroon of een matige koolhydraatbeperking. Een koolhydraatbeperking heeft altijd de voorkeur boven vetbeperking, en het hoge eiwitgehalte – dat met een koolhydraatbeperking gepaard gaat – heeft een aanvullend gunstig effect. (2)

Referenties
  1. Ligthart S et al (2015) Lifetime risk of developing impaired glucose metabolism and eventual progression from prediabetes to type 2 diabetes: a prospective cohort study The Lancet, published online 10 nov 2015
  2. Nederlandse Diabetes Federatie, Voedingsrichtlijn diabetes 2015