Kanker

Deel dit artikel:

Een gezonde leefstijl draagt bij aan de preventie van kanker. Een gezonde gevarieerde voeding met basisproducten als zuivel maakt daarvan onderdeel uit. Melk en yoghurt op het menu dragen zelfs bij aan de preventie van darmkanker.

Prevalentie

Kanker is na hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. In 2011 werden er in Nederland 100.600 nieuwe gevallen van kanker gediagnosticeerd: 52.600 mannen en 48.000 vrouwen. (1) Kanker komt vooral op oudere leeftijd voor. In 2011 was 70% van alle nieuwe gevallen ouder dan 60 jaar. Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende soorten van kanker in Nederland. Verder komt bij vrouwen vanaf 30 jaar veel borstkanker voor en bij mannen vanaf 45 jaar prostaatkanker.

Voeding als risicofactor voor kanker

Naast roken, te veel blootstelling aan zonlicht en werken met kankerverwekkende stoffen zijn sommige voedingsgewoonten ook een risicofactor voor kanker (2):

  • Aangebrand vlees, vanwege de vorming van polycyclische koolwaterstoffen (PAK’s) en eiwitverbrandingsproducten;
  • Meer dan 500 g rood vlees per week, verhoogt vooral het risico op darmkanker;
  • Te hoog verhitten van frituurvet, waarbij kankerverwekkende stoffen worden gevormd;
  • Eten van veel chips en friet vanwege acrylamide;
  • 3 of meer glazen alcohol per dag;
  • Veel zout verhoogt het risico op maagkanker;
  • Te veel eten waardoor overgewicht ontstaat.

Aan de andere kant zijn er ook voedingsgewoonten die de kans op kanker verkleinen.

Referenties
  1. Nationaal Kompas Volksgezond: Hoe vaak komt kanker voor en hoeveel mensen sterven eraan
  2. www.voedingscentrum.nl