Tips bij lactose-intolerantie

Deel dit artikel:
  • Zure producten zoals yoghurt en karnemelk bevatten minder lactose en worden meestal goed verdragen. Dat komt omdat de bacteriën, die bij de productie van bijvoorbeeld yoghurt worden gebruikt, een aanzienlijke lactase-activiteit hebben. Een groot deel van de lactose in yoghurt is daardoor al afgebroken voor het geconsumeerd wordt;
  • Nederlandse (harde) kaas zoals Goudse kaas bevat nauwelijks lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken;
  • Zuivel bij de maaltijd wordt beter verdragen dan tussendoor. Bijvoorbeeld een glas melk bij een boterham in plaats van alleen een glas melk. Het beetje lactase dat nog in de dunne darm aanwezig is, heeft dan langer de tijd om zijn werk te doen. Daardoor komt er minder lactose in het colon terecht;
  • Verdeel zuivelproducten over de dag. Kleinere hoeveelheden lactose geven minder klachten dan een eenmalig hoge inname. Vaak wordt in totaal 250 ml gewone melk verdeeld over de dag goed verdragen.