Rauwmelkse kaas

Deel dit artikel:

Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Zwangere vrouwen lopen namelijk meer risico op het krijgen van een voedselinfectie.

Risico’s

Zachte rauwmelkse kaas kan besmet zijn met de Listeria monocytogenes. Tijdens de zwangerschap kan deze bacterie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Hoewel de kans zeer gering is, wordt de consumptie van zachte rauwmelkse kaas ontraden. (1)

Hoe herken je rauwmelkse kaas?

Rauwmelkschimmelkaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn ’camembert au lait cru’, ‘Reblochon’ en ‘brie de Coulommiers’. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk. Bij onverpakte zachte kaassoorten is het verstandig navraag te doen in de winkel. Bij verpakte kazen kunnen zwangeren op de verpakking zien of de kaas gemaakt is van rauwe (au lait cru) of gepasteuriseerde melk.

Referentie
  1. Voedingscentrum (2015) Factsheet Voeding en zwangerschap
  2. http://www.voedingscentrum.nl