Yneke Kootstra: ‘Mijn zomerhit? Zelfgemaakte ijskoffie!’ (Koffie: deel 2)

Deel dit artikel:

icecoffee3Ik heb het graag over koffie. Dat kan ik ongestraft doen want het laatste nieuws op voedingsgebied is dat je langer blijft leven van een paar koppen koffie per dag. Mijn grootste ontdekking deze zomer is de ‘cold brewed coffee’. Een fantastisch ongezoet zomerdrankje en heel makkelijk zelf te maken.

Als koffieliefhebber én groot-zuivelgebruiker vind ik de combinatie koffie met melk onweerstaanbaar. Melk zwakt het bittere iets af en voegt naast romigheid een klein zoetje toe. De cappuccino is behoorlijk ingeburgerd, maar de keuze in koffie met melk wordt steeds groter. Afgelopen zomer heb ik de ‘cortado’ ontdekt. Een espresso met een klein beetje melk. Schijnt Spaans te zijn en is heerlijk. Net wat hipper en volwassener (haha, dat denk ik dan) dan een cappuccino.

Cold Brewed

Maar mijn grootste ontdekking deze zomer is de ‘cold brewed coffee’. Een hippe cliënt van mij (en Italiaan, dat is als het om koffie gaat relevant) kwam met een recept van deze koud getrokken koffie. En ik wil je mijn zomerhit niet onthouden. Mijn eigen ‘koude koffie’ werd een mix van diverse recepten. Met een cafetière (doordrukkoffie) achteruit de kast (een hit van twintig jaar terug) ben ik aan de slag gegaan. De recepten drongen aan op goede bonen die je zelf grof maalt. Ik heb geen koffiemolen en heb als nuchtere Hollander een flinke laag (50-60 g) grove maling van lands grootste roodmerk in de cafetière geschept. Daarop een halve liter water, zilverfolie erop en dan een dag in de koelkast. De volgende dag het deksel erop en de koffie naar beneden duwen. Net zo eenvoudig als bonen in de week zetten. De koude koffie giet ik in een fles die als voorraadje weer de koelkast in gaat.

IJskoffie

In zo’n fles ijskoffie zit koffie die erg sterk is en net wat anders smaakt als gewone koffie. Doordat de koffie niet verhit wordt is de smaak minder bitter en smaakt het meer zoals koffiebonen die je uit het pak tussen je tanden vermaalt. Lekker! Maar het wordt overheerlijk wanneer je zuivel toevoegt. Mijn ideale ijskoffie-recept bestaat uit koffie uit de zelfgemaakte fles en een half deel volle melk. Je kunt er nog wat ijsklontjes in doen voor het fijne getinkel. De smaak van de ijskoffie gaat richting de commerciële merken die je op pompstations kunt krijgen. Maar dan ongezoet en met veel meer koffiesmaak. Ik vind het zo lekker dat ik alleen daarom al hoop op een lange nazomer…..