Drie thema’s in Nationaal Preventieakkoord

Deel dit artikel:

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft aangekondigd dat in het Nationaal Preventieakkoord drie thema’s centraal komen te staan: roken, overgewicht en alcoholgebruik. Het akkoord wordt komende maanden ingevuld met verschillende partijen en zal na de zomer klaar zijn.

Het Nationaal Preventie Akkoord is erop gericht de gezondheid van Nederlanders te verbeteren en gezondheidsverschillen kleiner te maken. De staatssecretaris heeft voor de invulling van het Akkoord gekozen voor de thema’s roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Deze drie problemen leiden tot een groot gezondheidsverlies en veroorzaken een hoge ziektelast.

Grote gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen

Bijkomend probleem is dat roken en overgewicht meer voor bij mensen met een lage opleiding en een laag inkomen. Vaak zijn er achterliggende problemen zoals armoede en schulden. Dit leidt tot grote gezondheidsverschillen bij de Nederlandse bevolking. Om de gezondheid over de hele breedte van de bevolking te verbeteren, krijgen deze problemen ook aandacht in het akkoord.

Drie thematafels, drie voorzitters

De drie thema’s krijgen ieder een eigen voorzitter, die om de tafel gaan met zo’n 40 deelnemende organisaties. Eric van de Burg, wethouder in Amsterdam, is de voorzitter  van de thematafel die zich richt op het terugdringen van overgewicht. Jolande Sap, voorzitter Federatie voor Gezondheid, en Leon Meijer, wethouder in Ede, zullen respectievelijk de thematafels  roken en alcoholgebruik voorzitten.

In het Nationaal Preventie Akkoord zal het ministerie met verschillende partijen afspraken en maatregelen vastleggen, waarop alle betrokken partijen elkaar kunnen aanspreken.