Nederlanders zijn zuivelconsumenten

Deel dit artikel:

nederlanders-zijn-zuivelconsumenten

Eet de Nederlander een beetje gezond? En hoe zit het met de consumptie van zuivel? Het RIVM onderzoekt regelmatig wat Nederlanders zoal eten en drinken. Onlangs publiceerde het RIVM de consumptiecijfers van 2012-2014, waarbij de consumptie werd vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015.

Hoeveel Nederlanders halen de aanbeveling voor zuivel

‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder yoghurt’; zo luidt de aanbeveling voor zuivel in de Richtlijnen goede voeding 2015. Uit de nieuwe consumptiecijfers van het RIVM die in juni werden gepubliceerd blijkt dat meer dan de helft van de volwassenen de aanbeveling voor zuivel haalt. Gemiddeld consumeert een volwassene 343 gram zuivel per dag, waarvan 70% afkomstig is van melk of gefermenteerde melkproducten. Uitgaande van porties à 150 gram ligt de gemiddelde consumptie van zuivel dus op ruim 2 porties per dag. De consumptie van alleen melk en yoghurt ligt rond de 1,6 portie per dag. Mannen consumeren gemiddeld 10% meer zuivel dan vrouwen. Deze cijfers laten dus zien dat minder dan de helft van de Nederlandse bevolking de aanbeveling voor zuivel niet haalt.

Eten we genoeg brood en groente?

Dat geldt ook voor brood. Bijna de helft van de volwassen Nederlanders eet minstens 90 gram bruin en volkoren graanproducten per dag en voldoet daarmee aan de desbetreffende richtlijn. Minder goed gaat het met de consumptie van groente: slechts 15 procent van de volwassenen eet de aanbevolen hoeveelheid van dagelijks 200 gram groente.

Suikerhoudende dranken

Terwijl de Gezondheidsraad aanbeveelt om zo min mogelijk suikerhoudende dranken (inclusief vruchtensappen) te nemen, drinkt toch vrijwel iedere Nederlander dagelijks dit soort drankjes. Gemiddeld consumeert de Nederlander maar liefst twee kleine glazen per dag.