Nederlandse man is de langste ter wereld

Deel dit artikel:

nederlandse_man_is_de_langste_ter_wereld

Nederlandse mannen zijn gemiddeld de langste in de wereld en de gemiddelde Nederlandse vrouw moet alleen de Letse vrouw als langere erkennen. Dit is gebleken uit dit onderzoek van De NCD Risk Factor Collaboration.

Een grotere lichaamslengte is geassocieerd met een kleinere kans op hart-en vaatziekten en longziekten en een kleinere kans op complicaties bij zwangerschap. Wel is het zo dat langere mensen een iets grotere kans hebben op het krijgen van bepaalde vormen van kanker. Dus het langste volk ter wereld zijn, is dit dan goed of slecht nieuws?

Goed nieuws, want uit het onderzoek blijkt ook dat langere mensen langer leven en over het algemeen gezonder zijn. Dit is niet zo gek, want een toenemende lichaamslengte is onder andere het gevolg van een gezonde leefstijl, goede gezondheidszorg, erfelijkheid en een gezonder voedingspatroon.

Consumptie van zuivel wordt geassocieerd met een langere lichaamslengte enerzijds (blijkt ook uit Richtlijnen Goede Voeding, Gezondheidsraad 2015) en een toenemende gezondheid anderzijds (Richtlijnen goede voeding, Gezondheidsraad 2015). Niet voor niets heeft zuivel een speciale plaats in de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.