Nieuw WCRF-rapport over oorzaken overgewicht

Deel dit artikel:

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft samen met het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) een nieuw rapport gepubliceerd over gewichtstoename. Voor dit nieuwe rapport heeft een internationaal panel van experts wereldwijd gepubliceerd onderzoek geanalyseerd. Ze hebben in kaart gebracht wat in onze voeding en leefstijl de kans op overgewicht en obesitas vergroot.

Tekst: Angela Severs

Overgewicht en kanker
Na roken zijn overgewicht en obesitas de belangrijkste leefstijlfactoren die het risico op kanker verhogen. Overgewicht en obesitas vergroten de kans op maar liefst 12 vormen van kanker, waaronder borstkanker en dikkedarmkanker. Voor de preventie van kanker is het dus belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Daarom heeft het WCRF onderzocht wat tot gewichtstoename leidt.

Leefstijl en overgewicht
In het rapport staan verschillende leefstijlfactoren die een relatie hebben met overgewicht en obesitas. Leefstijlfactoren die de kans op overgewicht en obesitas vergroten:

  • Schermtijd. Het bewijs uit onderzoek is met name sterk bij kinderen. Kinderen die lang achter een scherm (computer, tablet of tv-kijken) zitten, hebben meer kans op overgewicht en obesitas.
  • Dranken met toegevoegde suikers.
  • Fastfood.
  • Een westers voedingspatroon, wat veel vlees, suiker en vet inhoudt

Verklein de kans op overgewicht en obesitas
De volgende leefstijlfactoren verkleinen volgens het rapport juist de kans op overgewicht en obesitas:

  • Wandelen.
  • Andere matig intensieve lichaamsbeweging, zoals fietsen.
  • Vezelrijke voeding, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst.
  • Een traditioneel mediterraan voedingspatroon wat bestaat uit veel groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, vis, olijfolie en kleine hoeveelheden vlees en zuivel.
  • Als baby borstvoeding hebben gehad.

Zo laag mogelijk gezond gewicht ter preventie van kanker
Een gezond gewicht behouden is volgens het WCRF één van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om de kans op kanker te verkleinen. Het beste is om je gewicht zo laag mogelijk binnen de gezonde grenzen te houden. Voor sommige soorten kanker is namelijk een verhoging van het risico gezien bij toenemend lichaamsvet, zelfs wanneer het gewicht nog binnen de gezonde grenzen ligt. Voorkom daarom dat de vetmassa toeneemt.

De rol van voeding bij de preventie van kanker
Het nieuwste rapport “Diet, nutrition and physical activity: Energy balance and body fatness” is onderdeel van het WCRF-expertrapport “Diet, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective”. Het is gebaseerd op het langlopende onderzoeksproject, genoemd “Continuous Update Project” (CUP). Een internationaal expertpanel verzamelt en analyseert daarin doorlopend wereldwijde onderzoeksgegevens naar de relatie tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het is het grootste onderzoek ooit in dit vakgebied.

Zuivel beschermt tegen dikkedarmkanker
Volgens het nieuwste rapport is er weinig tot geen bewijs voor een relatie tussen zuivel en overgewicht. Uit een ander in 2018 geüpdatet WCRF-rapport over de relatie tussen voeding, beweging en dikkedarmkanker blijkt dat er sterk bewijs is dat zuivel beschermt tegen dikkedarmkanker. Het beschermend effect van zuivelproducten is gevonden voor zowel melk als kaas en wordt vooral toegeschreven aan het hoge calciumgehalte.

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds