Onderteken de petitie ‘Voedselonderwijs voor ieder kind’

Deel dit artikel:

Afgelopen week is de campagne ‘Voedselonderwijs voor ieder kind’ van start gegaan. De campagne roept op tot het ondertekenen van een petitie voor voedselonderwijs in Nederland.

Burgerinitiatief van Jaap Seidell en Pierre Wind

Doel van het burgerinitiatief is om minstens 40.000 handtekeningen op te halen. Hiermee kan Voedselonderwijs op de agenda worden gezet van de Tweede Kamer. De initiatiefnemers van ‘Voedselonderwijs voor ieder kind’ zijn onder andere hoogleraar Voeding en gezondheid Jaap Seidell, kok Pierre Wind en de Youth Food Movement (YFM).

campagnebeeld_voedselonderwijs_yfm

‘Een gezonde toekomst begint bij de kinderen’

Het pleidooi van de Alliantie Voedselonderwijs is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat voedselonderwijs een kind helpt om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen. Jaap Seidell: “Wie wil werken aan een gezonde toekomst, begint bij de kinderen. Want gezonde kinderen hebben minder kans om ziek te worden, verzuimen minder op school en hebben betere schoolprestaties. Door ieder kind op school structureel te leren over een gezonde en duurzame voeding, krijgt ieder kind de kennis die het verdient. Jong geleerd is oud gedaan”.

Kennis én vaardigheden

In Nederland bestaan diverse goede programma’s rondom voedselonderwijs, maar het ontbreekt volgens de initiatiefnemers aan een structurele inbedding op basisscholen. Door het combineren van kennis met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen, zou de impact van voedselonderwijs volgens hen aanzienlijk worden vergroot.

Lesmateriaal over zuivel

De Nederlandse Zuivel Organisatie ondersteunt dit initiatief van harte. Zelf draagt de NZO met gratis lesmateriaal al heel lang bij aan onderwijs over gezonde voeding. Elk jaar bestellen leerkrachten van de basisschool meer dan 200.000 exemplaren verschillende lesmaterialen die door onafhankelijke educatieve instellingen worden ontwikkeld. Daarnaast gaan jaarlijks 25.000 basisschoolleerlingen met hun klas naar een melkveehouderij voor een boerderij-excursie. Daar horen en zien ze hoe de koeien worden verzorgd en gemolken en weten zij voor altijd waar melk vandaan komt.