Onderzoek GfK: Een op de drie diabetes type 2-patiënten verandert de leefstijl niet

Deel dit artikel:

een_op_de_drie_diabetes_type_2_patienten_verandert_de_leefstijl_niet

 

Infographic downloaden?

Download

Een derde van de mensen bij wie diabetes type 2 is vastgesteld, verandert de leefstijl niet. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK. De resultaten van het GfK-onderzoek worden gepresenteerd tijdens het symposium ‘De centrale rol van diëtisten bij de behandeling van type 2 diabetes’ op donderdag 24 november. Van de diabetes type 2-patiënten kampt 83% met overgewicht. Een minderheid volgt een dieet.

Gezondere leefstijl remt ziekteverloop af

Diabetes type 2 is een serieuze ziekte die steeds meer mensen treft. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op diabetes type 2. Nadat de ziekte is vastgesteld, kan een gezondere leefstijl het verloop van de ziekte afremmen. Maar gaan diabetes type 2-patiënten na de diagnose meer sporten of anders eten? Krijgen ze wel voldoende advies? En wanneer volgen ze dat advies op? GfK onderzocht, in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie, of mensen hun leven veranderen nadat de diagnose diabetes type 2 is gesteld.

Bij een derde geen verandering in leefstijl

Het onderzoek is verricht onder 578 diabetes type 2-patiënten boven de 35 jaar. De resultaten laten zien dat bij 34% van de diabetes type 2-patiënten de leefstijl niet is veranderd na de diagnose. Veel diabetespatiënten blijken, net als veel gezonde mensen, moeite te hebben om hun leefstijl aan te passen. Een derde geeft aan meer te willen gaan bewegen en een derde zegt meer te gaan letten op gezonde voeding. De bereidheid om gezonder te gaan leven is bij de gemiddelde Nederlander significant hoger.

Meer mannen dan vrouwen hebben diabetes type 2

Het onderzoek van GfK geeft veel inzicht in hoe de groep diabetes type 2-patiënten er uitziet. Zo komt diabetes type 2 vaker voor bij mannen (55%) dan bij vrouwen (45%), vaker bij laag- dan bij hoogopgeleiden en vaker bij oudere mensen. Zo’n 81% maakt gebruik van medicatie.

Overgewicht bij 83% van de diabetes type 2-patiënten

Van alle diabetes type 2-patiënten heeft 83% te maken met overgewicht. Zo’n 42% van de diabetes type 2-patiënten heeft een BMI hoger dan 30. Een kwart van hen komt na de diagnose nog aan.

Diëtist biedt uitkomst bij diabetes type 2

Marcel Temminghoff van GfK: “Er is nog een wereld te winnen voor mensen die de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen. Van degenen die hun leefstijl wel hebben veranderd, is het merendeel heel positief: 81% is blij met de veranderde leefstijl en 69% voelt zich er fitter door. De diëtist kan vooral veel betekenen voor type 2 diabetespatiënten met zwaar overgewicht.”

Infographic downloaden?

Download