Zuivelproducten dragen het meeste bij aan de vitamine B12-voorziening van zwangere vrouwen

Deel dit artikel:

 

Niet vlees of vis, maar zuivelproducten dragen het meeste bij aan de vitamine B12-voorziening van zwangere vrouwen. Maar: zuivel kan niet alleen voorzien in de behoefte. De inname van vitamine B12 is aan de krappe kant als er geen vlees en vis op het menu staan. Dat blijkt uit onderzoek van Maastricht University onder 1266 zwangere vrouwen. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.

Tekst: Angela Severs

In het kader van de klimaatdiscussie wordt vaak gewezen op de noodzaak om het gebruik van dierlijke producten, met name vlees, te beperken. Dierlijke producten zijn echter de enige bron van vitamine B12. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede en afwijkingen van het zenuwstelsel. Vooral zwangere vrouwen zijn gevoelig voor een tekort aan vitamine B12. Daarom is aan Maastricht University een studie uitgevoerd om te zien wat de bijdrage van vlees, vis, melkproducten en eieren is aan de vitamine B12-voorziening van zwangere vrouwen. Deze studie was onderdeel van het zogenoemde KOALA onderzoek.

Belangrijkste bronnen van vitamine B12 in de voeding
Gemiddeld kregen de zwangere vrouwen in het onderzoek 5,0 µg vitamine B12 per dag binnen uit de voeding. Hiervan was ongeveer 1,9 µg/dag afkomstig uit melkproducten, 1,3 µg/dag uit vlees, 0,9 µg/dag uit vis, 0,1 µg/dag uit eieren en 0,4 µg/dag uit gemengde producten. De bijdrage van eieren aan de vitamine B12-voorziening was volgens de onderzoekers niet zo groot omdat de onderzochte vrouwen weinig eieren aten. De helft van de zwangere vrouwen gebruikten een supplement met daarin gemiddeld 1,0 µg vitamine B12 per dag.

Minder dierlijk, meer tekorten
Met bloedonderzoek is het gehalte aan vitamine B12 in het lichaam van de vrouwen gemeten. Naarmate de zwangeren meer vlees, vis en/of zuivel consumeerden, was de vitamine B12-status hoger en de kans op een tekort kleiner. In totaal 75 deelnemers gebruikten geen vlees, van wie 27 ook geen vis. Pescotariërs (geen vlees, maar wel vis en melkproducten) kregen gemiddeld 4,3 µg vitamine B12 per dag binnen en lacto-ovo-vegetariërs (alleen melkproducten, al dan niet met eieren) 2,3 µg. Ter vergelijking: ‘omnivore’ vrouwen die zowel vlees, vis als melkproducten consumeerden, kregen gemiddeld 5,1 µg vitamine B12 per dag binnen. Het percentage vrouwen met tekort aan vitamine B12 in het bloed was 1,8 procent bij omnivore vrouwen, 2,2 procent bij pescotariërs en 11 procent bij lacto-ovo-vegetariërs.

Aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 omhoog?
De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek naar de gevolgen van beperking van dierlijke producten in de voeding voor de vitamine B12-voorziening. In afwachting daarvan raden zij veiligheidshalve het gebruik van een vitamine B12-supplement. Niet alleen voor veganisten zoals de Gezondheidsraad adviseert, maar ook voor de meeste lactovegetariërs, omdat zij te weinig melkproducten en eieren consumeren voor een goede vitamine B12-voorziening. De aanbevolen hoeveelheid voor zwangere vrouwen van 3,2 µg vitamine B12 per dag kan volgens de onderzoekers worden geleverd door dagelijks 40 g kaas, 300 ml melk en 150 ml yoghurt en wekelijks 4 eieren te consumeren. De onderzoekers denken echter dat de aanbevolen hoeveelheid te laag is om tekorten te voorkomen.

Bron: Maastricht University