Osteoporose en zuivel

Deel dit artikel:

Bij osteoporose ofwel botontkalking is de botmineraaldichtheid (botmassa) zo laag dat gemakkelijk fracturen optreden. Voldoende zuivel kan bijdragen aan de preventie van osteoporose.

Hoe vaak komt osteoporose voor

Volgens het RIVM hebben ruim 850.000 Nederlanders ouder dan 55 jaar osteoporose. Iedere 6 minuten breekt er in Nederland iemand een bot als gevolg van osteoporose. Bij mensen onder de 55 jaar worden geen gegevens over osteoporose bijgehouden, maar het komt ook bij jongeren voor.

Osteoporose helpen voorkomen

Erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van osteoporose. Maar ook voeding en lichaamsbeweging spelen een rol. Om het risico van osteoporose te verkleinen is het belangrijk om in de jeugd een zo hoog mogelijke botmassa op te bouwen en botverlies op oudere leeftijd te beperken. (1, 2) Naast een gezonde voeding met onder andere calcium en vitamine D is ook voldoende beweging met belasting van de botten belangrijk. Dit geldt voor iedere leeftijd, dus niet alleen op oudere leeftijd.

Referenties
  1. Weaver C (2013). Milk consumption and bone health. JAMA Pediatrics, Editorial
  2. Gezondheidsraad (2000) Voedingsnormen: calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine