11 voedingsmiddelen en voedingsstoffen die beschermen tegen hart- en vaatziekten

Deel dit artikel:

11-voedingsmiddelen-en-voedingsstoffen-die-beschermen-tegen-hart-en-vaatziekten

In Nederland zijn hart- en vaatziekten een van de belangrijkste oorzaken van overlijden. Gezond eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. De bekende voedingswetenschapper Dariush Mozaffarian (Tufts University Boston) heeft onlangs een overzicht gepubliceerd van alle systematische reviews en meta-analyses naar het effect van voedingsmiddelen en voedingsstoffen op hart- en vaatziekten. Dit overzicht laat zien welke relatie er is tussen specifieke voedingsmiddelen en voedingsstoffen en het risico op hart- en vaatziekten.

11 voedingsmiddelen en -stoffen die beschermen tegen hart- en vaatziekten

Met grote bewijskracht kan worden gesteld dat er voedingsmiddelen en voedingsstoffen zijn die een rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. De volgende elf voedingsmiddelen en –stoffen hebben een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten:

 1. Fruit
 2. Groente
 3. Yoghurt
 4. Peulvruchten
 5. Noten en zaden
 6. Volkoren graanproducten
 7. Vis
 8. Vezels
 9. Omega-3 vetzuren (visolie)
 10. Kalium
 11. Poly-onverzadigde vetzuren

6 voedingsmiddelen en -stoffen die het risico op hart- en vaatziekten vergroten

Dariush Mozaffarian stelde ook vast dat deze zes voedingsstoffen en –middelen een groter risico geven op hart- en vaatziekten:

 1. Rood vlees
 2. Bewerkt vlees
 3. Suikerhoudende dranken
 4. Glycemische lading
 5. Transvetten
 6. Natrium
Referentie
1 Mozaffarian D, Micha R, Shulkin ML, Peñalvo JL, Khatibzadeh S, Singh GM, Rao M, Fahimi S, Powles J, Etiologic effects and optimal intakes of foods and nutrients for risk of cardiovascular diseases and diabetes: Systematic reviews and meta-analyses from the Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE). PLoS One. 2017 Apr 27;12(4