Hoe val je meer af: als je de grootste maaltijd bij de lunch neemt of bij het avondeten?

Deel dit artikel:
hoe_val_je_meer_af

Tekst: Rob van Berkel

Om gewicht te verliezen, moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. Maar maakt het uit op welk moment van de dag je de meeste calorieën binnenkrijgt? Kun je beter tijdens de lunch meer eten of tijdens de avondmaaltijd? Britse onderzoekers onderzochten het.

Hoe is het onderzoek opgezet?

Voor deze studie volgden 80 gezonde vrouwen met overgewicht/obesitas tussen de 18 en 45 jaar 12 weken hetzelfde energiebeperkte afslankprogramma, het NovinDiet. Alle vrouwen waren gemotiveerd om gewicht te verliezen. De ene helft van de groep nam de hoofdmaaltijd van de dag bij de lunch, de andere helft nam de hoofdmaaltijd ’s avonds.1 De hoofdmaaltijd was zo samengesteld dat deze 50% van de dagelijkse energie-inname leverde. De andere maaltijd leverde 20% en het ontbijt 15%. Bij aanvang van de studie en aan het einde werd het gewicht en de middelomtrek gemeten en bloed afgenomen (totaal-, HDL-, LDL-cholesterol, triglyceriden, glucose, insuline, HbA1c, HOMA-IR). Daarnaast hielden d deelnemers een voedingsdagboek bij op vier aaneengesloten dagen.

Meer gewichtsverlies en verbeterde insulinespiegel

In beide groepen verminderde het lichaamsgewicht en de middelomtrek en verbeterde alle bloedwaarden. Bij de groep die de lunch als hoofdmaaltijd nam, was het gewichtsverlies echter significant groter (-5,7 versus 4,3 kg). Daarnaast had deze groep betere bloedwaarden met betrekking tot insulineresistentie (HOMA-IR) en de nuchtere insulinespiegel. De studie laat zien dat het gewichtsverlies bij vrouwen – na een afslankprogramma van 12 weken – groter is wanneer ze de lunch nemen als hoofdmaaltijd in plaats van de avondmaaltijd.

Referentie
Madjd A, et al. Beneficial effect of high energy intake at lunch rather than dinner on weight loss in healthy obese women in a weight-loss program: a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr. 2016 Oct;104(4):982-989.