Koffie ook na een hartinfarct goed voor het hart

Deel dit artikel:

koffie-drinken-goed-na-hartinfarctTekst: Rob van Berkel

Koffieconsumptie is geassocieerd met een verlaagd risico op het overlijden aan hart- en vaatziekten. Maar of dat ook zo is bij mensen die eerder een hartinfarct hebben doorgemaakt was onduidelijk. Wageningse onderzoekers hebben dit onlangs onderzocht en vonden ook daarbij een verlaagd risico.1

Nederlandse Alpha Omega Cohort

Voor de studie is gebruik gemaakt van 4.365 deelnemers (60-80 jaar) uit het Nederlandse Alpha Omega Cohort. De deelnemers hadden maximaal 10 jaar geleden een hartinfarct doorgemaakt en waren voornamelijk mannen (79%). Met een uitgebreide voedselfrequentievragenlijst werd naar de voeding gevraagd. Informatie over de methode van koffiezetten was niet beschikbaar, maar veruit de meeste koffie in Nederland wordt met een papieren filter gezet. Na een mediane follow-up van 7,1 jaar is er gekeken naar een verband tussen de consumptie van koffie en overlijden aan hart- en vaatziekten (HVZ) en ischemische hartziekten (IHZ). Daarbij is gecorrigeerd voor verschillende verstorende factoren.

Resultaten

  • Koffieconsumptie was geassocieerd met een 20 tot 30% verlaagd risico op overlijden aan HVZ en IHZ. Vergeleken met 0 tot 2 kopjes (0-250 ml), was het drinken van 2 tot 4 kopjes koffie per dag geassocieerd met een verlaagd risico op overlijden aan HVZ en IHZ van respectievelijk 31% en 28%.
  • Er werden geen verschillen gevonden tussen normale en cafeïnevrije koffie.
  • Het verlaagde risico bleef bestaan wanneer melk en/of suiker werd toegevoegd, maar dit was meestal niet meer statistisch significant.
  • Het laagste overlijdensrisico werd gevonden bij een inname van 4 kopjes per dag.
  • Omdat slechts 10% van de deelnemers meer dan 6 kopjes koffie per dag dronk konden daar geen zinvolle conclusies over getrokken worden.

Conclusie

Deze studie laat zien dat het drinken van koffie kan bijdragen aan een lager risico op overlijden aan HVZ en IHZ bij mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt.

Referentie
  1. van Dongen LH, et al. Coffee consumption after myocardial infarction and risk of cardiovascular mortality: a prospective analysis in the Alpha Omega Cohort. Am J Clin Nutr. 2017 Oct;106(4):1113-1120.