Medium vette kaas leidt net zo min tot verhoging van LDL-cholesterol als vetarme kaas

Deel dit artikel:

medium-vette-kaas-leidt-net-zo-min-tot-verhoging-van-ldl-cholesterol-als-vetwarme-kaas

Verzadigde vetten verhogen het LDL-cholesterol. Vanuit die gedachte wordt geadviseerd om te kiezen voor vetarme kaas (≤30+). Over het effect van verzadigd vet in zuivel is echter nog onduidelijkheid. Deense onderzoekers hebben gekeken of vervanging van medium vette kaas door vetarme kaas effect heeft op het LDL-cholesterol en andere risicofactoren van het metabool syndroom. De studie is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.1

Studie-opzet

Voor de studie werden 164 deelnemers, na een run-in periode van 2 weken, in drie groepen verdeeld. Deze groepen kregen gedurende 12 weken de volgende interventies:

  • 80 gram medium vette kaas (25-32% vet)
  • 80 gram vetarme kaas (13-16% vet)
  • 90 gram brood en 25 gram jam

Deelname was alleen mogelijk wanneer minimaal twee risicofactoren van het metabool syndroom aanwezig waren, waarvan in ieder geval een te grote middelomtrek. Tijdens de run-in periode en na 12 weken werd een 3-daags voedseldagboek bijgehouden. Bij aanvang en na 12 weken werden bloedmonsters afgenomen.

Geen verhoging LDL cholesterol

  • Tussen de deelnemers die de verschillende soorten kaas kregen, werd geen significant verschil gevonden in totaal-, LDL-, HDL-cholesterol, triglyceriden, glucose- en insulinespiegel, HOMA-IR, CRP, lichaamsgewicht, middelomtrek, vetmassa, vetvrije massa en bloeddruk.
  • De deelnemers die de vetarme kaas kregen hadden een hogere inname van totaal-, verzadigd, en enkelvoudig onverzadigd vet vergeleken met deelnemers die de medium vette kaas kregen. Er was echter geen verschil in energie-inname en de hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren.

Conclusie: medium vette kaas niet ongezonder

De Deense studie laat zien dat de consumptie van medium vette kaas vergeleken met vetarme kaas niet leidt tot een verhoging van LDL-cholesterol en ook geen ongunstig effect heeft op diverse risicofactoren van het metabool syndroom.

Referentie
  1. Raziani F, et al. High intake of regular-fat cheese compared with reduced-fat cheese does not affect LDL cholesterol or risk markers of the metabolic syndrome: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2016 Aug 24.