Zoutarm dieet niet bloeddrukverlagend?

Deel dit artikel:

zoutarm-dieet-niet-bloeddrukverlagend

Tekst: Stephan Peters

De resultaten van een nieuwe studie trekken een belangrijke voedingsaanbeveling in twijfel: eet minder zout. Deze aanwijzing komt uit een studie waarin onderzoekers ruim 2600 vrouwen en mannen gedurende 16 jaar hebben gevolgd: de Framingham Offspring Cohort study (1). De deelnemers hadden een normale bloeddruk aan het begin van de studie. Echter, na 16 jaar bleek dat deelnemers die minder dan 6,25  gram zout per dag binnen kregen een hogere bloeddruk hadden dan deelnemers die meer zout binnen kregen.

De studie is tijdens het wetenschappelijk congres ‘Experimental Biology 2017’ in Chicago gepresenteerd en is nog niet in een peer-reviewed journal verschenen. De resultaten betekenen trouwens niet dat het minderen van zoutinname niet gezond zou zijn. In Nederland consumeren we meer dan 9 gram zout per dag, wat ver boven de aanbeveling van maximaal 6 gram zout per dag ligt. Wel zou de studie de aanname ondersteunen dat de gezondheidseffecten van zout op de bloeddruk niet een lineair effect is (hoe meer zout hoe ongezonder en vice versa), maar een zogenaamde J-vorm curve. Een extreem lage zoutinname is ook niet gezond.

Referentie
  1. Lynn L. Moore, DSc, associate professor of medicine at Boston University School of Medicine, low-sodium diet might not lower blood pressure, The Framingham Offspring Cohort Study