Sportdiëtist Sjoerd Privée: ‘De invloed van atleten op Instagram is erg groot’

Deel dit artikel:

Interview met Sjoerd Privée, sportdiëtist en personal trainer.
Dit interview staat ook in Voeding Magazine 3, 2016.

Voeding Magazine ook gratis ontvangen?

Meld je aan!

sportdietist-sjoerd-privee-de-invloed-van-instagram-accounts-van-atleten-is-erg-groot


Sjoerd Privée is gecertificeerd sportinstructeur (Fitnesstrainer A) en personal trainer. Hij begeleidt sporters op alle niveaus, in het bijzonder voetballers, duursporters en sportschoolbezoekers.

Wat is jouw belangrijkste advies voor amateursporters?

‘Veel amateursporters willen hun lichaamssamenstelling verbeteren. Meestal eten ze te veel. Ik breng eerst goed in kaart wat er precies gegeten wordt. Daarna kun je het voedingspatroon zodanig verbeteren dat ze er de rest van hun leven iets aan hebben. Bij amateursporters moet je duidelijk maken dat alle dagen tellen. Het idee is vaak dat er best een dagje slechter gegeten mag worden. Dat mag wel, maar je moet die dag niet helemaal losgaan, want dan gaat het mis. Mijn motto bij het aanpassen van dat gedrag: “Ben je aan het vullen of aan het voeden?”. Ook op de dagen dat je zondigt, moet je jezelf bewust zijn van het verschil.’

Meer of minder koolhydraten?

‘Veel amateursporters willen hun vetpercentage en gewicht verlagen. Vaak eten ze te veel en in mijn advies komt het er dan toch vaak op neer dat ze minder koolhydraten moeten eten. Maar ik praat meer in voedingsmiddelen dan in voedingsstoffen. Anders hoor je: “Sjoerd zegt ook dat koolhydraten slecht zijn”. Koolhydraten lijkt tegenwoordig wel een scheldwoord en dat is natuurlijk onterecht. Het gaat om de balans.’

Welke misverstanden kom je vaak tegen?

‘Er zijn veel misverstanden in de fitnesswereld. Sporters zijn vaak kort en fanatiek bezig en zoeken dan informatie op internet. Een veel voorkomend misverstand is dat je per se direct na het sporten een eiwitshake naar binnen moet werken. Maar een eiwitrijke maaltijd is net zo of zelfs nog effectiever. Sportschoolbezoekers volgen ook vaak via Instagram topsporters of mensen met een voorbeeldfysiek. Als die iets zeggen, denken ze dat het voor hen ook werkt. Maar deze Instagram-rolmodellen worden vaak gesponsord om producten aan te prijzen. Je moet als sportdiëtist goed op de hoogte zijn van wat er op social media gebeurt en een goede vertrouwensband hebben met je cliënt.

Zit zuivel in je voedingsadvies?

Als het om dranken gaat, is melk de enige drank met calorieën die ik wel aanraad. Zuivel is een van de makkelijkste productgroepen om in het voedingspatroon te zetten om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Op de sportschool en in de wedstrijdsport eet iedereen tegenwoordig magere kwark.

Hoe denk jij over supplementen?

In de praktijk kom ik de hele supplementenwinkel tegen. De invloed van atleten op Instagram die door supplementenbedrijven worden gesponsord is erg groot. Mijn uitgangspunt: eerst aan de basisvoeding werken. Ik kijk wat de wensen van de cliënt zijn en geef dan advies over wat ze nodig hebben. Pas in het laatste deel van dit traject kijken we naar supplementen.

Voeding Magazine ook gratis ontvangen?

Meld je aan!