Terug naar overzicht

Aanbevelingen

Is zuivel nodig?

Zuivel is een toegankelijk en betaalbaar onderdeel van een gezonde voeding, waarmee op een lekkere en gemakkelijke manier kan worden voorzien in belangrijke voedingsstoffen. Denk aan calcium, kalium, vitamine A, B2 en B12. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum adviseren jong en oud dagelijks enkele porties zuivel te consumeren, waaronder melk en yoghurt. Daarom staat zuivel in de Schijf van vijf. Mocht zuivel om de een of andere reden niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld door lactose-intolerantie of koemelkallergie, dan is een bezoek aan een diëtist het beste advies. Een diëtist kan helpen zuivel op de juiste manier te vervangen, zodat er geen tekorten in de voeding ontstaan.

Hoeveel zuivel heb je dagelijks nodig?

Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden melk(producten) en kaas

Leeftijd Melk (producten) Kaas
4 – 8 jaar  2 glazen (300 g) 1 plak (20 g)
9 – 13 jaar  3 glazen (450 g)  1 plak (20 g)
14 – 18 jaar (jongens)  4 glazen (600 g) 2 plakken (40 g)
14 – 18 jaar (meisjes)  3 glazen (450 g)  2 plakken (40 g)
19 – 50 jaar  2-3 glazen (300-450 g)  2 plakken (40 g)
51 – 70 jaar (mannen)  3 glazen (450 g)  2 plakken (40 g)
51 – 70 jaar (vrouwen)  3-4 glazen (450-600 g)  2 plakken (40 g)
70 +  4 glazen (600 g)  2 plakken (40 g)