Zuivel en prostaatkanker

Deel dit artikel:

Is er een verband tussen zuivel en prostaatkanker? Er is geen overtuigend bewijs dat zuivel het risico op prostaatkanker verhoogt. Er blijkt wel verband tussen overgewicht en de ziekte.

Er bestaan aanwijzingen dat een hogere inname van melk/zuivel/calcium gerelateerd zou zijn aan een verhoogd risico op bijvoorbeeld prostaatkanker. De kracht van het bewijs voor het risicoverhogend effect van melk en melkproducten op prostaatkanker wordt als ‘beperkt’ aangeduid door het World Cancer Research Fund (WCRF). De cijfers over de relatie tussen melk/zuivel en kanker spreken volgens de WCRF eerder voor dan tegen zuivelconsumptie vanwege het beschermende effect van melk op het darm-(colon-rectum) kankerrisico dat door WCRF als ‘waarschijnlijk’ wordt aangegeven.

Calcium, zuivel en prostaatkanker

Een zeer hoge calciuminname (> 2000 mg/dag) wordt wel in verband gebracht met een verhoogd risico op prostaatkanker. Een dergelijke inname kan echter alleen bereikt worden door het slikken van calciumsupplementen. (1) Het verband tussen calcium en prostaatkanker blijkt veel minder sterk dan voorheen werd aangenomen. Het Voedingscentrum en KWF kankerbestrijding stellen overigens dat wat betreft zuivel de bewijsvoering voor preventie van darmkanker veel sterker is dan voor het veroorzaken van prostaatkanker. (2)

Overgewicht als risicofactor

Uit het meest recente onderzoek blijkt dat het verband tussen overgewicht en prostaatkanker veel duidelijker is dan voorheen. Een van de belangrijkste adviezen van het WCRF ter preventie van kanker is dan ook een gezond gewicht behouden of bereiken. (1)

Referenties
  1. World Cancer Research Fund International (2014) Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Prostate Cancer
  2. www.voedingscentrum.nl