Is zuivel onmisbaar?

Deel dit artikel:

Is zuivel onmisbaar? Nee, maar zuivel is wel een belangrijke bron van eiwit, calcium en vitamine B12. Mensen die geen melk of melkproducten gebruiken, moeten daarom zorgen die essentiële voedingstoffen op een andere manier binnen te krijgen.

Om allerlei redenen kunnen mensen ervoor kiezen om geen of minder zuivel te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze lactose-intolerant zijn of een koemelkeiwit-allergie hebben. Zuivel is niet onmisbaar in een gezond voedingspatroon, maar de essentiële voedingstoffen uit zuivel wel. Daarom is het belangrijk op zoek te gaan naar goede vervangers. Denk dan met name aan andere bronnen van eiwitten en vitamine B12.

Melkalternatieven: maar geen vervangers

Zuivel bevat belangrijke voedingsstoffen en een dagelijkse portie melk of yoghurt verkleint het risico op darmkanker. Daarom vindt het Voedingscentrum dat je melk niet 1 op 1 kunt vervangen door een plantaardig alternatief zoals sojadrink, amandeldrink of haverdrink. Plantaardige eiwitdranken leveren namelijk niet de gezondheidswinst van zuivelproducten. Als er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, leveren ze wel voedingstoffen die je mist als je geen zuivel gebruikt.

Lactose-intolerantie

Mensen met een lactose-intolerantie verdragen geen melk of moeten daarmee oppassen. Bij lactose-intolerantie is advies van een arts of diëtist aan te raden. Zij zorgen ervoor dat de hoeveelheid lactose in de voeding beperkt wordt, zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat. Ook geven zij aan welke melkvervanger het meest geschikt is. Wie lactose-intolerantie heeft, hoeft zuivel niet per se te mijden. Zure melkproducten, zoals karnemelk, yoghurt en kwark, bevatten minder lactose dan gewone melk en worden door veel mensen wel goed verdragen. Nederlandse harde kaas bevat zeer weinig tot geen lactose. Ook bestaan er lactosevrije zuivelproducten zoals melk en yoghurt.