De eerste 1000 levensdagen

Deel dit artikel:

Gezond zijn en gezond oud worden, begint voor een mens al vóór de zwangerschap van de moeder. De voeding van de moeder (in spé) heeft direct invloed op de groei, de aanleg van het hart- en vaatstelsel en de aanleg en ontwikkeling van de organen van het kind. Dit noemt men metabole programmering.

Relatie gezondheid zwangere en kind

Metabole programmering staat ook bekend als de Barker hypothese. De Britse professor Barker toonde voor het eerst aan dat er een verband is tussen de omstandigheden in de baarmoeder en de latere gezondheid van het kind. (1) Zowel een tekort aan voeding en voedingsstoffen als een teveel aan voeding kan een stempel drukken op de latere gezondheid van een kind. Zo hebben baby’s die in de baarmoeder te weinig voeding hebben gekregen, meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten dan kinderen die wel adequaat gevoed worden. (2) Ook te veel eten heeft een negatieve invloed. Elke extra zwangerschapskilo van de moeder leidt tot een stijging van het lichaamsgewicht van het kind. (3)

Aanstaande moeders en vaders

Het proces van metabole programmering start al in de periode vóór de zwangerschap. Dus al voor de zwangerschap is het voor de aanstaande moeder én vader belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Dat betekent een voeding volgens de Schijf van Vijf, bestaande uit basisvoedingsmiddelen waaronder magere en halfvolle zuivel.

Referenties

  1. Wit J. (2000) Implicaties van de Barker hypothese voor de medicus practicus. Ned tijdschr Geneesk 144: 2491-2495
  2. Roseboom T. et al (2006) The Dutch famine and its long-term consequences for adult health. Early Development 82:485-491
  3. Ludwig D. et al (2013) Pregnancy weight gain and childhood body weight: a within-family comparison. PLoS med 10(10): e1001521