Aankondiging symposium: The Dairy Matrix

Deel dit artikel:

symposium voedingmatrix

For the English invitation

Click here

Onderzoek naar voedingsmiddelen laat soms verrassende gezondheidseffecten zien. De verklaring kan gezocht worden in de voedingsmatrix. Dit najaar geven drie internationaal gerenommeerde wetenschappers hun visie op de voedings- en zuivelmatrix tijdens het symposium ‘The Dairy Matrix: a new approach to understanding the health effects of whole foods’. Het symposium vindt onder andere plaats in Den Haag.

Een voedingsmiddel: meer dan de som der nutriënten

In het laatste decennium is voedingsonderzoek steeds meer gericht op de gezondheidseffecten van gehele voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen. Dat geeft soms verrassende resultaten. Want hoewel iedereen het erover eens is dat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten vergroot, zien we die negatieve effecten niet terug bij de consumptie van volvette zuivel. En hoewel brood veel zout bevat, gaat de bloeddruk bij broodconsumptie niet omhoog. De consumptie van brood beschermt juist tegen hart- en vaatziekten. Een voedingsmiddel is duidelijk meer dan de som der voedingsstoffen.

Voedingsmatrix als verklaring voor gezondheidseffecten van voedingsmiddelen

We eten dan ook geen voedingsstoffen, maar voedingsmiddelen. Het verklaren van de effecten van voedingsmiddelen is echter wetenschappelijk lastig. Daarom gaan wetenschappers steeds vaker uit van de voedingsmatrix. Simpel gezegd is de voedingsmatrix het geheel van voedingsstoffen en andere aspecten van een voedingsmiddel – zoals structuur en substantie – en vooral de interactie tussen alle aspecten vanaf het moment van eten, kauwen en slikken tot en met de vertering en excretie.

Programma symposium

Drie internationaal gerenommeerde wetenschappers komen op 3 oktober naar Den Haag om tijdens het symposium ‘The Dairy Matrix: a new approach to understanding the health effects of whole foods’ hun visie te geven op de voedingsmatrix. Dagvoorzitter van het symposium is emeritus prof. Frans Kok, voormalig voedingshoogleraar en hoofd van de divisie Human Nutrition bij Wageningen Universiteit. De voertaal van het symposium is Engels en de sprekers zijn:

ian givens emma feeney arne astrup frans kok
‘The food matrix: is it time to rethink how we evaluate the health effects of food?‘
Ian Givens, Institute for Food, Nutrition and Health, University of Reading (UK)
‘Muscle, bones and body fat: dairy matrix effects on body composition’
Emma Feeney, Food for Health Ireland, University College Dublin
‘Metabolic health: the impact of the dairy matrix’
Arne Astrup, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen
Dagvoorzitter van het symposium is emeritus prof. Frans Kok, voormalig voedingshoogleraar en hoofd van de divisie Human Nutrition bij Wageningen Universiteit.

Aanmelden symposium

Het symposium kan gratis worden bijgewoond. Geïnteresseerden kunnen zich vóór 1 oktober aanmelden via vanrijn@nzo.nl.

Accreditatie

Voor dit symposium is accreditatie aangevraagd en inmiddels toegezegd voor gewichtsconsulenten (1,5 nascholingspunt).

Wanneer, waar en hoe

Datum: Dinsdag 3 oktober 2017 | 11.00 – 15:30 uur
Locatie: Hampshire Hotel Babylon | Bezuidenhoutseweg 53, 2594 AC Den Haag
Aanmelden: Via vanrijn@nzo.nl. Deelname is gratis.
OV: Naast Den Haag CS
Parkeren: Q-Park New Babylon | Prinses Irenestraat 1, 2595 BD Den Haag

Voedingsmatrix melk, yoghurt, kaas

Een recent artikel in Voeding Magazine biedt meer achtergrondinformatie over de wetenschap rondom de voedingsmatrix van melk, yoghurt en kaas. Het artikel geeft ook aan welke andere factoren invloed kunnen hebben op afwijkende resultaten uit voedings-epidemiologisch onderzoek. Het artikel is ook online beschikbaar: ‘De voedingsmatrix: meer dan de som der nutriënten’.

Organisatie

Het symposium wordt in Den Haag georganiseerd door de Nederlandse Zuivel Organisatie in samenwerking met het European Milk Forum (EMF). In het najaar wordt het symposium door EMF ook georganiseerd in Kopenhagen (4 oktober), Brussel (11 oktober), Belfast (30 oktober) en Dublin (1 november).