Calciumhomeostase

Deel dit artikel:

De concentratie calcium in het bloed blijft binnen nauwe grenzen, dankzij de calciumhomeostase. Dat betekent dat als de voeding te weinig calcium bevat, het lichaam calcium vrijmaakt uit de botten met gevolgen voor de botsterkte. Als dit proces vaak in gang wordt gezet, werkt het osteoporose in de hand. Om de botten sterk te maken én te houden, is het dus belangrijk om iedere dag voldoende calcium door bijvoorbeeld zuivel binnen te krijgen.

Calciumhomeostase in detail

Voor het lichaam is het belangrijk dat de calciumspiegel in het bloed binnen bepaalde waarden blijft. Calcium kan zo namelijk belangrijke biochemische functies vervullen, zoals spiercontractie en zenuwprikkelgeleiding. Het lichaam zal er dus alles aan doen om het calciumgehalte in het bloed op peil te houden. Dit gebeurt door een samenspel van het parathyroid hormoon (PTH) en calcitriol (actief vitamine D). Deze twee stoffen bepalen hoeveel calcium actief wordt geabsorbeerd vanuit de darmen.

Een lage calciumconcentratie in het bloed stimuleert de vorming van PTH en calcitriol. Dit leidt tot een verhoogde afgifte van calcium uit de botten en een verhoogde opname in de darmen. PTH en calcitriol zorgen er ook voor dat de nieren minder calcium uitscheiden. Het resultaat: de calciumconcentratie in het bloed stijgt.

Bij een hoge calciumconcentratie in het bloed stijgt de concentratie van het hormoon calcitonine. Calcitonine stimuleert de opname van calcium in de botten en de uitscheiding van calcium via de urine.

Voldoende calcium

De benodigde hoeveelheid calcium voor een goede botgezondheid is onder andere afhankelijk van leeftijd en geslacht. Volgens de Gezondheidsraad hebben mannen en vrouwen in de leeftijd van 19 tot 50 jaar gemiddeld 1000 mg calcium nodig. Voor mannen en vrouwen van 51 tot 70 jaar ligt het advies op 1100 mg calcium per dag en 70-plussers hebben dagelijks 1200 mg calcium nodig. (1)

Onderstaande zuivelproducten leveren samen ongeveer 1000 mg calcium:

2 glazen halfvolle melk a 200 ml 488 mg calcium
+
1,5 plak kaas a 20 gram 246 mg calcium
+
1 schaaltje magere kwark a 200 ml 256 mg calcium
Totaal inname calcium per dag 1000 mg calcium
Referenties
  1. www.vitamine-info.nl