Belang van ontbijt

Deel dit artikel:

Een ontbijt levert 10-15% van de energie en voedingsstoffen die kinderen dagelijks nodig hebben. Daarmee is het een onmisbaar begin van de dag. Een gezond ontbijt bestaat uit belegd brood of ontbijtgranen, melkproducten en fruit.

Hoeveel kinderen ontbijten?

Goed nieuws: kinderen ontbijten de afgelopen jaren steeds vaker. Bijna 90% van de kinderen ontbijt nu elke dag, in de meeste gevallen met hun moeder. In 2008 was dat nog 80%. Dat blijkt uit onderzoek onder 1231 basisschoolkinderen van 6-12 jaar, uitgevoerd door PanelWizard rond het Nationaal Schoolontbijt in november 2015.

48% ontbijt met melk

Kinderen ontbijten vaak met een belegde boterham. Nog niet de helft van de kinderen (48%) drinkt melk bij het ontbijt. Bijna een kwart drinkt thee en 13% neemt frisdrank of limonade. Slechts 8% van de kinderen eet fruit bij het ontbijt.

Goed tegen overgewicht

Een goed ontbijt voorkomt dat kinderen later in de ochtend honger krijgen en ongezonde tussendoortjes gaan eten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten minder vaak last van overgewicht hebben. Verder heeft TNO ontbijters en niet-ontbijters met elkaar vergeleken. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten over de gehele dag genomen meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan niet-ontbijters.