Belang van ontbijt

Deel dit artikel:

Een ontbijt levert 10-15% van de energie en voedingsstoffen die kinderen dagelijks nodig hebben. Daarmee is het een onmisbaar begin van de dag. Kies voor een gezond ontbijt producten uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas magere of halvolle melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout.

Hoeveel kinderen ontbijten?

Goed nieuws: kinderen ontbijten de afgelopen jaren steeds vaker. Bijna 95% van de kinderen ontbijt nu elke dag. In 2008 was dat nog 80%. Dat blijkt uit onderzoek onder basisschoolkinderen, uitgevoerd door GFK rond het Nationaal Schoolontbijt in november 2019.

48% ontbijt met melk

Kinderen ontbijten vaak met een belegde boterham. Nog niet de helft van de kinderen (48%) drinkt melk bij het ontbijt. Ongeveer 37% drinkt thee zonder suiker of water. Slechts 26% van de kinderen eet fruit bij het ontbijt.

Goed tegen overgewicht

Een goed ontbijt voorkomt dat kinderen later in de ochtend honger krijgen en ongezonde tussendoortjes gaan eten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten minder vaak last van overgewicht hebben. Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels.