Overgewicht bij ouderen

Deel dit artikel:

Overgewicht bij ouderen is een groot probleem. Volgens de Gezondheidsmonitor van het RIVM (1) heeft bijna 60% van de 65-plussers een BMI van boven de 25 (59,2%). Ook obesitas komt vaak voor bij ouderen. Bijna 16% van de mensen van 65 jaar en ouder heeft obesitas.

Afvallen heeft zin

Onderzoek laat zien dat wanneer ouderen afvallen onder goede begeleiding en in combinatie met bewegen zij daar veel baat bij hebben. Er is dan sprake van een verlaagd sterfterisico, een betere gezondheid (vitaler, minder pijn) en een betere mobiliteit. (2)

Naast de bekende risico’s die overgewicht bij ouderen met zich meebrengt als diabetes, hart- en vaatziekten en artrose is er bij ouderen met overgewicht ook meer kans op andere problemen. Denk daarbij aan urinaire incontinentie, pijn in het hele lichaam, minder spierkracht en mogelijk verminderde cognitie. Aanpakken van overgewicht op oudere leeftijd heeft daarom zeker nog zin.

Optimale BMI ouderen: 25-28

Soms wordt overgewicht bij ouderen een voordeel genoemd vanwege het extra vet dat beschermt tegen breuken bij vallen. Ook zou wat extra gewicht ouderen beschermen tegen ondervoeding in geval van ziekte. Onderzoek laat echter zien dat het erop lijkt dat deze obesitasparadox niet bestaat. (3) Een BMI van 25-28 lijkt voor ouderen optimaal. Met de BMI-calculator kan iedereen zijn of haar BMI uitrekenen.

Referenties
  1. http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/overgewicht/hoeveel-mensen-hebben-overgewicht
  2. Villareal DT, Banks M, Sinacore DR, Siener C, Klein S. Arch Intern Med 2006;166:860-6.
  3. Preston SH, Stokes A. Obesity paradox: conditioning on disease enhances biases in estimating the mortality risks of obesity. Epidemiology 2014;25:454-61