Melk op school

Deel dit artikel:

Tieners hebben veel zuivel nodig. Ze brengen een groot deel van de dag door op school en lunchen daar ook. Een gezonde middelbare schoolkantine biedt dus magere of halfvolle melk en andere ongezoete zuivelproducten aan.

Gezonde schoolkantine

De overheid heeft zich ten doel gesteld om alle schoolkantines gezond te maken en het Voedingscentrum maakt zich daar ook hard voor. Het aanbod van een gezonde schoolkantine bestaat voor minimaal 75% uit gezonde producten uit de Schijf van Vijf, zoals fruit, volkoren brood, magere of halfvolle melk en salades. Verder adviseert het Voedingscentrum bij voorkeur ongezoete dranken als water en magere of halfvolle melk te drinken.

Voedingsstoffen voor groeiende kinderen

Tijdens de middelbare school hebben veel tieners een groeispurt. Voor die groei zijn veel voedingsstoffen nodig. Een beker melk van 200 ml levert tieners ongeveer 20% van de ADH van calcium, ongeveer 35% van de ADH van vitamine B2 en 45% van de ADH van vitamine B12. Calcium is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen en van belang voor het gebit. Vitaminen B2 en B12 ondersteunen de normale werking van het zenuwstelsel.