Ontbijt: goede start voor tieners

Deel dit artikel:

Een ontbijt levert 10-15% van de energie en voedingsstoffen die pubers dagelijks nodig hebben. Daarmee is het een onmisbaar begin van de dag. Een gezond ontbijt voor tieners bestaat uit belegd brood of ontbijtgranen, melkproducten en fruit.

Spijsvertering op gang

Ontbijten geeft energie na een nacht niet eten en brengt de spijsvertering op gang. Dat komt omdat ontbijt vaak vezels levert. Deze zitten vooral in volkoren graanproducten zoals volkoren brood, muesli, havermout en pap. Voor pubers die zich geen tijd gunnen voor het ontbijt is een hippe ontbijtshake van zuivel met havermout en wat gepureerd fruit wellicht een goed idee.

Goed tegen overgewicht bij tieners

Een goed ontbijt voorkomt dat tieners later in de ochtend honger krijgen en ongezonde tussendoortjes gaan eten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten minder vaak last van overgewicht hebben. Verder heeft TNO ontbijters en niet-ontbijters met elkaar vergeleken. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten over de gehele dag genomen meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan niet-ontbijters.