Botverlies en fracturen

Deel dit artikel:

Ouderen lopen meer risico op botverlies en fracturen. Een voeding met voldoende calcium maar vooral ook met voldoende vitamine D is noodzakelijk om botfracturen te helpen voorkomen.

Calciumaanbeveling

De aanbeveling voor calcium bij ouderen ligt op 1200 mg per dag. Uit de voedselconsumptiepeiling (2010-2012) blijkt dat de gemiddelde inname van ouderen met iets meer dan 1000 mg net wat lager ligt. Het is niet duidelijk of dit werkelijk tot botontkalking leidt. Een meting van botmassa kan bij individuen uitsluitsel geven.

Calciumsupplementen soms een risico

Ouderen nemen ook vaak supplementen. Maar er zijn aanwijzingen dat dagelijks gebruik van calciumsupplementen met meer dan 500 milligram het risico op een hartinfarct zou doen toenemen. Dit effect geldt niet voor calcium uit de voeding.

Vitamine D voor gezonde botten

De voeding van 70-plussers levert slechts 3,5-5,2 microgram per dag en zonlicht levert gemiddeld genomen over het hele jaar 6-7 microgram per dag. Samen is dat niet genoeg voor de benodigde 20 microgram vitamine D per dag.

Extra Vitamine D nodig

Daarom adviseert de Gezondheidsraad vitamine D suppletie. Dit advies wordt niet goed opgevolgd, zo blijkt uit de voedselconsumptiepeiling (2010-2012). Gemiddeld gebruikt slechts 26% van de vrouwen en 18% van de mannen in deze leeftijdsgroepen een supplement met vitamine D.

De Gezondheidsraad adviseert een vitamine D-supplement voor:

Vrouwen tussen 50 – 70 jaar 10 mcg per dag
Iedereen vanaf 70 jaar 20 mcg per dag
Iedereen met donkere huidskleur of onvoldoende zonlichtblootstelling (minder dan 15-30 minuten per dag buiten tussen 11 – 15 uur) 10 mcg per dag

Lees meer over botgezondheid