Ouderen

Deel dit artikel:

Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.

Hoeveel zuivel hebben ouderen nodig?

Het Voedingscentrum adviseert ouderen om dagelijks magere en halfvolle zuivelproducten op te nemen in hun dagmenu.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden melk(producten) en kaas voor ouderen (70+)

Leeftijd Melk (producten) Kaas
70 + 4 glazen (600 gram) 2 plakken (40 gram)

Ver onder de aanbevelingen

Bijna alle 70-plussers gebruiken dagelijks zuivel, blijkt uit de voedselconsumptiepeiling VCP 70+ (2010-2012). Gemiddeld consumeren mannen 374 gram zuivel per dag en vrouwen 331 gram. Deze zuivelconsumptie zorgt voor 16% van de totale hoeveelheid energie die ouderen uit voeding halen en voor 25% van de totale hoeveelheid eiwitten. De consumptie van melk(producten) is bij ouderen aanzienlijk lager dan wordt aanbevolen door het Voedingscentrum: circa 55-60% van de aanbevolen hoeveelheid. De kaasconsumptie ligt met ongeveer 35 gram per dag iets onder de aanbeveling.

Bijdrage zuivel aan dagelijkse inname van ouderen (70 +)

Calcium 61%
Vitamine B2 41%
Vitamine B12 35%
Eiwit 25%
Energie 16%
(Bron: Voedselconsumptiepeiling 2010-2012)

Gezond ouder worden

Zelfredzaamheid staat voorop als het gaat om gezond ouder worden. Het voorkomen en terugbrengen van beperkingen in het functioneren bevordert de kwaliteit van leven. Om als oudere zo goed mogelijk te blijven functioneren, is extra aandacht nodig voor de botgezondheid, het voorkomen van dementie en het behoud van spiermassa en –kracht. De nadruk in deze leeftijdsgroep ligt daarom op voldoende voedingsstoffen, met name vitamine D, B12 en eiwit. Zuivel levert deze voedingstoffen op een lekkere, gemakkelijke en betaalbare manier.